Zapraszamy do wzięcia udziału w Konkursie na najlepszą potrawę z fasoli, rozstrzygnięcie odbędzie się podczas 23. Festiwalu Fasoli i Produktu Regionalnego Małopolski 25.08.2024 roku
Karta zgłoszeniowa do pobrania tutaj: Karta zgłoszeniowa
KONKURS NA NAJLEPSZĄ POTRAWĘ Z FASOLI
R E G U L A M I N
I . ORGANIZATOR:
Organizatorem konkursu na najlepszą potrawę z fasoli zwanej dalej konkursem jest Stowarzyszenie Promocji i Rozwoju Gminy Zakliczyn „Klucz” oraz Zakliczyńskie Centrum Kultury, zwane dalej organizatorem.
II. CEL KONKURSU:
1. Zachęcenie uczestników konkursu do wyszukiwania oryginalnych przepisów bazujących
na lokalnym produkcie jakim jest fasola.
2. Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami
3. Popularyzowanie potraw z fasolą.
4. Przedstawienie tradycji regionalnych małopolski
III. DATA I MIEJSCE ROZSTRZYGNIĘCIA KONKURSU:
Prezentacja konkursowa i degustacja potraw odbędzie się w dniu 25 sierpnia 2024 r. o godzinie 14:00 w sali im. Spytka W. Jordana w Zakliczynie (ratusz) podczas „23 Festiwal Fasoli i Produktu Tradycyjnego Małopolski” wtedy też zostaną ogłoszone wyniki konkursu.
IV. ADRESACI KONKURSU:
Konkurs adresowany jest do uczestników, którzy zgłoszą udział w konkursie. W konkursie mogą brać udział Koła Gospodyń Wiejskich, Koła Łowieckie, gospodarstwa agroturystyczne, osoby indywidualne, mieszkańcy Gminy Zakliczyn i Małopolski.
V. WARUNKI UCZESTNICTWA:
1. Przystąpienie do konkursu następuje poprzez zapoznanie się z regulaminem konkursu oraz
wypełnieniem formularza zgłoszeniowego oraz przekazanie go organizatorowi osobiście,
drogą elektroniczną lub pocztą tradycyjną do dnia 22 sierpnia 2024 r. na adres na adres
Zakliczyńskiego Centrum Kultury ul, Rynek 1, 32-840 Zakliczyn Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
2. W konkursie nie mogą uczestniczyć członkowie komisji konkursowej, ani członkowie ich
rodzin.
3. Każdy z autorów może zgłosić do konkursu nie więcej niż jedną potrawę z fasoli.
4. Uczestnik konkursu zobowiązany jest do zaprezentowania i poddania ocenie komisji
konkursowej.
6. Udział w konkursie jest bezpłatny.
VI. ZASADY ORGANIZACYJNE:
1. Produkty, które będą wykorzystane w konkursie uczestnicy muszą zapewnić sobie we własnym zakresie.
2. Organizator zobowiązuje się do przygotowania stanowiska do prezentacji potraw.
3. Uczestnicy konkursu są odpowiedzialni za wystrój prezentowanej potrawy.
4. Drobny sprzęt potrzebny do wykonania dań oraz naczynia i zastawę niezbędną do podania i serwowania dań konkursowych każda ekipa zabezpiecza w własnym zakresie.
VII. ZASADY PRZEPROWADZENIA KONKURSU:
1. Produkty spożywcze użyte w konkursie powinny być poddane wcześniejszej obróbce technologicznej.
2. Każda ekipa zobowiązana jest do przekazania dla jury porcji potrawy celem ocenienia smaku.
3. W skład oceny wchodzą następujące kryteria:
- smak potrawy, (0-5)
- estetyka potrawy, (0-5)
- zgodność z tradycją regionalną małopolski (0-5)
VIII. OCENA:
Oceny potraw dokona 3 osobowa Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora. Każda potrawa oceniona zostanie według kryteriów. Decyzje komisji konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.
IX. ZA UDZIAŁ W KONKURSIE PRZEWIDZIANE SĄ ATRAKCYJNE NAGRODY
X. POSTANOWIENIA KOŃCOWE:
1. Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć i informacji o zwycięzcach i uczestnikach konkursu.
2. Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych.
3. Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie.
4. Niniejszy regulamin jest jedynym określającym zasady konkursu.
5. Regulamin konkursu udostępniony jest do wglądu w siedzibie organizatora.
6. Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala organizator.